Bästa aktieappen

Det har aldrig varit enklare att spara i aktier. De senaste åren har det dykt upp flera aktieappar som hjälper dig med ditt sparande. Utbudet är brett – från enkla appar om aktienyheter till avancerade fondrobotar och tradingappar.

Vi gett oss ut i jakten på den bästa aktieappen 2020.

Avanza

Avanza är många svenskars förstahandsval när det gäller att köpa aktier. Denna nätmäklare har gjort sig känd för sin enkelhet och sina låga priser. Med deras app för iPhone och Android är det lätt att köpa och sälja aktier, fonder och börshandlade produkter. Dessutom finns börsroboten Avanza Auto även i mobilen. Med Avanza Auto kan du sätta upp ett regelbundet sparande som balanseras om automatiskt. Perfekt för att öka den riskjusterade avkastningen!

Nordnet

Nordnet, Sveriges näst största nätmäklare, har också en egen aktieapp. Nordnets stora styrka är det enorma utbudet av aktier, fonder och börshandlade produkter. Allt finns lätt tillgängligt via den smidiga appen. Nordnet har även en investeringsrobot som kallas för Robosave. Med den kan du investera i fonder som balanseras om automatiskt med jämna mellanrum. Tyvärr finns dock inte Robosave inlagd i Nordnets aktieapp.

Börskollen

Aktieappen Börskollen handlar om att presentera alla nyheter om aktier på ett och samma ställe. Här samlas nyheter från några av Sveriges största tidningar inom ekonomi och aktier, direkt i mobilen. Genom att lägga in bevakningar får du larm via en pushnotis när någon av de aktier du är intresserad av omnämns i någon artikel.

Opti

Opti är en fondrobot som sköter dina investeringar nästan helt och hållet per automatik. Du behöver inte själv fatta några beslut om vilka aktier eller fonder du ska investera i. Istället ställer Opti ett antal frågor om hur du ser på ditt sparande och vilken risk du vill ta. Sedan köper Opti aktier, räntepapper och råvaror helt automatiskt varje månad. Då och då rebalanserar Opti dina innehav så att fördelningen förblir jämn. Opti är en utmärkt aktieapp!

Lysa

Aktieappen Lysa är ett av de enklaste sätten att komma igång med ett regelbundet och automatiskt sparande. Det är också ett av de billigaste. Lysas avgift ligger på endast 0,24 procent plus fondernas avgift som brukar vara runt 0,12 till 0,17 procent. Välj risknivå så väljer Lysa automatiskt fördelning mellan aktier och räntepapper. Med hjälp av regelbundna rebalanseringar hålls risknivån konstant.

Fundler

Fundler är en fondrobot som placerar dina sparpengar i över 36 000 fonder och börshandlade fonder. Precis som med andra fondrobotar börjar det hela med att du får svara på ett antal frågor. Därefter avgör Fundler lämplig risknivå. Du kan själv ändra din önskade risknivå när du vill. Fundler balanserar om dina innehav med jämna mellanrum helt automatiskt. Det innebär att den förväntade avkastningen kan bli uppåt 0,3 procent högre per år utan att risken ökar.

Dreams

Dreams är en av de populäraste sparapparna på marknaden. Enligt Dreams lyckas 70 procent av användarna spara mer tack vare appen. Lägg in sparmål och ange hur sparandet ska gå till. Därefter investerar Dreams sparpengarna automatiskt. Det är enkelt och roligt att spara med Dreams. Nackdelen är att man själv inte kan välja vilka aktier eller fonder som appen ska investera i. Alla sparpengar placeras i Ålandsbanken Premium 50 Placeringsfond, en globalfond.

Spira

Spira är en aktieapp som låter dig spara automatiskt i ett antal investmentbolag som du själv väljer på Stockholmsbörsen. Till skillnad från fonder är det ingen årsavgift i Spira. Istället tar appen ut 25 kronor för varje köp- och säljtransaktion. Köper du för mindre belopp blir det ganska dyrt jämfört med t.ex. Avanza eller Nordnet. Samtidigt är det ett enkelt och bra sätt att komma igång med ett sparande i aktier. Det kan också bli mycket billigare jämfört med många fonder. Spira är ett samarbete mellan Aktieinvest (Aktiespararna) och Collector.

CMC Trading

CMC Trading är en aktieapp som hjälper dig köpa aktier och andra värdepapper i form av CFD-handel. CFD står för Contract for Difference. Det är ett slags derivatinstrument som följer hur priset förändras i diverse underliggande tillgångar, bl.a. aktier. CMC Trading är en bra aktieapp om du vill trada snarare än att investera i aktier. Med hjälp av stor hävstång och mängder med indikatorer får du ett kraftfullt verktyg direkt i mobilen. Aktieappen IG är ett bra alternativ till CMC Trading.